25 nye ting på 25 år

Slik beskrev journalisten Tor Strand noen av de viktigste oppfinnelsene fra 1970- og 1980-årene i en artikkel i VG 24.12.93. 

Oppgave

  1. Hvilke oppfinnelser synes du er de viktigste?
  2. Lag en liste over de viktigste oppfinnelsene som har kommet i løpet av din levetid. Sammenligne listene i klassen.

Kilde

Nye ting

Minibank – kom på 70-tallet. Hvordan fikk folk tak i pengene sine på kveldstid i gamle dager? Hadde bankene døgnåpent? Hadde folk penger i det hele tatt?

Walkman – den japanske direktøren Akio Morita i Sony hadde en idé. De ansatte trodde sjefen var blitt gal, ingen ville vel kjøpe en kassettspiller det ikke gikk an å spille inn på. Til nå har Sony alene solgt 30 millioner bærbare kassettspillere. Det geniale med disse små musikkmaskinene som kom til Norge på begynnelsen av 80-tallet, er de små øreproppene som gjør at eieren får lyden rett inn i ørene. Ble folk plaget av andres musikk før?

CD-spiller – Compact Disc ble utviklet fra 1974 til 1983. Platene er blitt mye mindre. Hva gjør vi med all den plassen vi får til overs i musikkbenken i stua?

Engangsbarberhøvel – du trodde den hadde eksistert alltid, hva? Det franske firmaet Bic oppfant denne uunnværlige saken så sent som i 1975. Er det blitt mindre ferieskjegg nå enn det var før?

Hjemmedatamaskin – da J. Presper Ecker og John Mauchly i 1946 bygde den første elektroniske datamaskinen, fylte den flere rom på universitetet i California. Transistorer og integrerte kretser har gjort maskinene mindre, billigere og mer tilgjengelige. I dag kan du sitte hjemme og på noen sekunder gjøre beregninger det ville ta tusenvis av år å gjøre for hånd. Mange kan jo sitte hjemme og gjøre jobben sin med slike maskiner. Det har vel vært en seier for kjernefamilien og familelykken?

Kaffetrakter – elektriske kaffetraktere har eksistert siden 50-tallet, men de typene vi har i dag, ble første gang solgt i 1969. Kaffetrakteren fikk sitt virkelige gjennombrudd på slutten av 70-tallet.

Katalysator – vet bestefar hva en katalysator er? Den reduserer mengden av skadestoffer i bileksos. Det var politikerne i storbyene i California som drev fram utviklingen av katalysator. I 1975 ble katalysator påbudt ved lov i USA, senere har flere land fulgt etter. Virker det slik når du går på gaten i Oslo i rushtrafikken?

Joggesko – i gamle dager jogget de visst ikke. Spesiallagede sko for løping dukket først opp da joggebølgen kom på 70-tallet, med japanske Tiger Asics og amerikanske Nike som foregangsprodusenter. Men de første joggeskoene kom egentlig fra Tyskland. Etter krigen grunnla brødrene og dødsfiendene Adolf og Rudolf Dassler hver sin joggeskofabrikk. Adolf kalte sitt Adidas og Rudolf startet Puma. På 70-tallet var de så opptatt med å slåss mot hverandre at de ikke merket at utviklingen bokstavelig talt løp fra dem.

Lommekalkulator – hvordan fant folk egentlig kvadratroten på noe før forskerne ved Texas Instruments satte sammen den første kalkulatoren i 1971? Og hva er nå egentlig kvadratrot?

Eksotiske frukter – avokado kom til Norden i 1969, mango i 1974, papaya i 1974 og kiwi i 1981. Dette er vel den mest fruktbare utviklingen siste mannsalder.

Telefaks – tele er latin for fjern og faks kommer av det greske "faksimile", som betyr "gjøre lik" – altså fjernkopiering. Teknologien med å overføre tekst som elektriske impulser over telefonnettet, har vært kjent nesten like lenge som telefonen, men maskinen ble først anerkjent til hverdagsbruk da FN-organet CCITT i 1975 vedtok en standard slik at alle fakser ble samkjørbare. I dag får du ut telefakser i biler, båter og på hytta. Ikke ett sted å finne fred. Men du slipper å snakke med folk.

Fjernkontroll – først ved juletider i 1972 kunne man kjøpe TV med fjernkontroll. Da var den basert på ultralyd. I 1981 kom Philips med fjernkontrollen som sendte infrarødt lys. Hvordan "zappet" de mellom TV-kanalene i gamle dager? Hadde de TV forresten?

Fleregangsklistrelapper – det er de mislykkede som fører verden fremover. 3M-forsker Spencer Silver forsøkte å oppfinne et nytt lim, men laget ved en feiltagelse et lim som kunne brukes flere ganger. Han droppet prosjektet og lot limet stå på hylla i ti år. Silvers kollega Arthur Fry sang i et kirkekor og ville ha noe som markerte salmene i salmeboka og som ikke falt ut. Han strøk det mislykkede limet på noen papirark som han så klippet i strimler og satte inn på riktig sted i salmeboka. Uten at han visste det, laget han dermed prototypen på noe av det mest uunnværlige i norske liv. I 1977 ble de solgt i USA for første gang, tre–fire år senere kom produktet til Norge.

Mikrobølgeovn – allerede i 1946 oppdaget amerikaneren Percy Le Baron at korte elektromagnetiske bølger satte fart på molekyler og på den måten varmet opp og laget mat. De første forsøkene på kommersiell spredning var mislykket. Først rundt 1985 ble de produsert i så store serier at vanlige folk hadde råd til å kjøpe dem. Dermed fikk vi alle mye bedre tid til alt vi ellers ønsker å gjøre ...

Mobiltelefon – prinsippet var kjent allerede på 50-tallet, men chipteknikken gjorde det mulig å bygge lette, bærbare telefoner. I 1981 veide en mobiltelefon 15–20 kilo. I dag finnes det 25 millioner mobiltelefonabonnenter i verden. Svenskene kaller den for yuppi-nalle – jappenes kosebamse.

Tekst-TV – tekst-TV-sendinger ble prøvd og innført i begynnelsen av 80-tallet. Fra midten av 80-årene fikk nesten alle nye TV’er en dekoder for å ta imot tekstsendingene fra NRK. Nå kan du legge inn tekstannonser på TV2 via telefon nesten helt uten kontroll.

Mountainbike – MTB – engelsk forkortelse for fjellsykkel, kom for alvor til Norge på slutten av 80-tallet. Opprinnelig kommer den fra det vestlige USA, der noen gærninger i 1976 mekket sammen robuste sykler for å kunne kappsykle opp og ned Mount Tapias nord for San Francisco. Mike Sinyard tok med seg en av syklene til Japan og ble styrtrik. Dermed kan du aldri lenger være sikker på at det ikke dukker opp en villmann på sykkel fra neste tyttebærtue.

Tennissokker – de amerikanske tubesocks, sokker uten hæl, ble populære sammen med joggeskoene på midten av 70-tallet. Den gang var de et kvalitetsprodukt, strikket av lange, sterke ulltråder. Nå for tiden kan du nesten ikke finne en byråkrat, forretningsmann eller gymnaslærer som ikke går i hvite sokker med grønn eller blå eller rød ring som er lavprisimportert fra Portugal eller Kina og kjøpt på en bensinstasjon for 29,90 for tre par.

Pizza – den italienske retten pizza ble innført til Norge i amerikansk forkledning da Peppe’s Pizza åpnet første restaurant i Norge på begynnelsen av 70-tallet. Den gang var pizza noe av den mest eksotiske spise du kunne finne på restaurant her i landet – etter at vi hadde hatt kinamat i nesten ti år.

Video – de første forsøkene på å spille inn bilder på magnetbånd ble gjort på 50-tallet, og var mislykkede inntil Ray M. Dolby innførte fire rørlige lydhoder. Vanlige folk oppdaget videoens herligheter på begynnelsen av 70-tallet, etter at Philips og Sony nesten samtidig oppfant videokassetten. I dag er det svært vanlig i norske hjem å ta opp TV-programmer som du ikke har tid til å se, for å lagre dem inntil du en gang tror du får tid til å se det. Noen har flere videospillere for å ta opp flere programmer samtidig fra forskjellige TV-kanaler.

Videokamera – to år etter at videospilleren slo an i 1974, kom videokameraet. De første var store og klumpete med opptager separat fra kameraet. De første kompakte videokameraene kom i 1985 – og på slutten av 80-tallet var smalfilmen utkonkurrert. Prisen på kameraer er nesten halvparten av hva de første kostet. Så da får vi råd til å kjøpe mer film – slik at vi kan gjøre flere uskarpe, hoppende og grumsete opptak som vi kan kjede familien med.

Synthesizer/keyboard – ordet synthesizer ble første gang hørt på begynnelsen av 70-tallet. På slutten av dette tiåret hadde enhver polsk hotelltrio og oneman-band vidundermaskinen som produserer syntetiske toner og klanger ved hjelp av elektroniske bølger. Synthesizer revolusjonerte hotelldansen og bryllupsfestene.

Strekkode – prismerking ved hjelp av kode ble forsøkt av en amerikansk matvarekjede allerede på 30-tallet. Men ideen om automatisk prisavlesing i kassa slo ikke igjennom før datamaskiner ble installert i butikker i USA på 70-tallet. Vår priskode er basert på den europeiske standarden EAN. Strekene viser fra venstre produksjonsland, produsent, artikkel. Butikkenes datamaskiner leser så automatisk av den innkodede prisen som registreres i kassa.

Seilbrett – windsurfing ble oppfunnet i California på slutten av 60-tallet, og står som selve symbolet på den medvinden 68-erne har hatt gjennom livet.